Преди милиони години динозаврите са бродили по Земята. Докато тиранозаврите и другите

...
Преди милиони години динозаврите са бродили по Земята. Докато тиранозаврите и другите
Коментари Харесай

Учени възкресиха динозавър, живял преди 124 милиона години ВИДЕО

Преди милиони години динозаврите са бродили по Земята. Докато тиранозаврите и другите огромни хищници са имали преимуществото на размера и големите зъби, когато става дума за плашеща плячка, по-малките динозаври са разчитали на нещо друго, с цел да могат да ядат, пише IFLScience.

Тъй като им липсвали огромни нокти и зъби, дребните пернати динозаври, съгласно хипотезата на учените, са употребявали своите протокрила, с цел да примамят плячка отвън укритието. За да ревизират теорията си, учените даже пресъздадоха робот динозавър.

Известно е, че доста дребни нептичи динозаври имат крила, само че пера са открити единствено в една група, Pennaraptora. Тези пера са участвали на техните предни крила (примитивни крила, прекомерно дребни, с цел да се употребяват за летене) и опашки, постоянно оцветени в противоположен модел.

Обърнете внимание, че функционалността на protowings при динозаврите към момента е противоречива измежду откривателите, създателите на проучването считат, че проявлението на оперение може да е било употребявано по време на лов, с цел да се примами плячката от скриването.

Pennaraptora са насекомоядни и всеядни и са употребявали тактичност на заплашване, с цел да примамят плячката си от укритието. Това държание към момента се следи при някои птици, живеещи през днешния ден, като калифорнийската земна кукувица (Geococcyx Californianus) и многогласната присмехулница (Mimus polyglottos).

За да ревизират теорията си, учените са създали Робоптерикс, робот динозавър с протокрила. Прототипът на роботизирания динозавър е динозавърът пенараптор Каудиптерикс, живял на Земята преди към 124 милиона години. Палеонтолозите допускат, че размерът му е бил съпоставим с този на паун.



По време на проучването учените също по този начин са оценили полета на скакалците като реакция на демонстрацията на крилете на робота. Трябва да се означи, че откривателите са употребявали тази съответна група инсекти, защото те принадлежат към разред Orthoptera, които също са живели на планетата преди към 124 милиона години.

Резултатите от изследването демонстрират, че 93% от тестваните скакалци са избягали, когато роботът е употребявал protowings, и единствено 47% от насекомите са избягали, когато крилата не са били употребявани от робота. Установена е и забележителна връзка сред белите петна по крилата и перата на опашката и вероятността скакалците да избягат.

Авторите на проучването имат вяра, че получените резултати могат да дават безапелационни доказателства за това по какъв начин пернатите пера на изпъкналостта и опашките са били употребявани от динозаврите и за какво са еволюирали при животните преди всичко.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР